Scheiden

Scheiden

Helaas eindigt een derde van de huwelijken in Nederland in een scheiding.

Echtscheiding of het beëindigen van een relatie is nooit een leuke beslissing om te nemen. Er komt van alles op uw af, emotioneel en financieel.

Weet u dat er verschillende manieren zijn waarop u kunt scheiden?

Als u beiden besloten heeft om te scheiden dient u beiden een verzoek in te dienen bij de rechtbank. Om de scheiding te begeleiden kunt u gebruik maken van een advocaat of mediator. Als u niet in staat bent de kosten van een advocaat of mediator te betalen kunt u gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand.

Naast het verdelen van de boedel en het regelen van het gezag over en de verdeling van de zorg over de minderjarige kinderen zal ook besproken moeten worden wie in de echtelijke woning blijft wonen.

Deskundig advies speelt hierbij een belangrijke rol. Deskundig advies is belangrijk, omdat u beiden wilt weten of:

  • Degene die in de echtelijke woning wilt blijven wonen na scheiding ook daadwerkelijk een hypotheek hiervoor kan krijgen.
  • Wat het bedrag is dat de vertrekkende partner ontvangt van de achterblijvende partner als er sprake is van een overwaarde op de woning.
  • Wat er voor u die in de echtelijke woning blijft wonen fiscaal veranderd. Hierbij kunt u denken aan de eigenwoningschuld die veranderd en welke gevolgen dit heeft voor de aftrekbaarheid van de hypotheekrente.
  • Welke hypotheekvormen aansluiten bij deze verandering.

Wij begrijpen dat veel onderwerpen gevoelig kunnen liggen. Wij gaan hier dan ook discreet mee om en weten onze plaats in het traject van scheiden.

Naast het bovenstaande is ook transparantie in de kosten die hiermee gemoeid zijn belangrijk. Een scheiding brengt vaak al behoorlijk wat kosten met zich mee. Er is dan niets prettiger dan de kosten vooraf duidelijk te hebben, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Advies van Joost is u graag van dienst op dit gebied en kunnen u begeleiden met het vinden van een passende geldverstrekker. Ook indien u bij uw huidige hypotheekverstrekker wenst te blijven, kunnen wij u adviseren om een juiste keuze te maken, zodat u straks weer zonder zorgen in staat zult zijn om in uw woning blijven te wonen.